Πλανώνται πλάνην οικτράν οι στρατεύσιμοι που θεωρούν ότι επειδή δεν ψηφίστηκε η νομοθεσία για πάταξη της φυγοστρατίας, θα καταταγούν και θα εξασφαλίσουν με σχετική ευκολία αναστολή της υποχρέωσης που έχουν να υπηρετήσουν τη στρατιωτική τους θητεία. Μετά από οδηγίες του Υπουργείου Άμυνας και του ΓΕΕΦ, όσοι νεοσύλλεκτοι προσκομίζουν στα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων πιστοποιητικά από ιδιώτες γιατρούς ότι πάσχουν από συγκεκριμένες παθήσεις και δεν μπορούν να προσαρμοστούν στο στρατιωτικό περιβάλλον, δεν θα τους χορηγείται αναστολή. Αποφασίστηκε ότι θα τους παραχωρείται 15θήμερη αναρρωτική άδεια.
Αυτή η απόφαση σχετίζεται άμεσα με τη νομοθεσία που βρίσκεται ενώπιον της Βουλής και εκκρεμεί η ψήφισή της. Με τη νομοθεσία, ουσιαστικά όσοι παρουσιάζουν προβλήματα προσαρμοστικότητας, θα υπηρετούν θητεία 19 μηνών στην Πολιτική Άμυνα. Στο Υπουργείο Άμυνας υπάρχει η αισιοδοξία ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα ψηφιστεί μέχρι τις 14 Ιουλίου που κλείνει για τις θερινές διακοπές η Βουλή, έτσι ώστε οι πρόνοιες για πάταξη της φυγοστρατίας να τεθούν άμεσα σε ισχύ.
Ανάμεσα σε άλλα, το νομοσχέδιο προνοεί τη σύσταση ειδικής πενταμελούς επιτροπής με τη συμμετοχή γιατρών και άλλων επιστημόνων οι οποίοι θα μπορούν να αξιολογούν την κάθε περίπτωση στρατιώτη που αδυνατεί για ψυχολογικούς λόγους να υπηρετήσει τη θητεία του στην Εθνική Φρουρά.
Με το νέο νομοσχέδιο, δεν θα γίνεται δεκτή γνωμάτευση ενός μόνο γιατρού για την ανικανότητα εκτέλεσης στρατιωτικής θητείας, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, αλλά, θα χρειάζεται η βεβαίωση πενταμελούς ψυχιατρικού συμβουλίου.
Εάν η Επιτροπή κρίνει ότι στρατεύσιμος μπορεί να υπηρετήσει ειδική θητεία, τότε θα τοποθετείται στην Πολιτική Άμυνα. Σημειώνεται ότι, όσοι θα εμπίπτουν σ’ αυτή την κατηγορία δεν θα υπηρετούν 14μηνη όπως τους υπόλοιπους εθνοφρουρούς αλλά θα υπηρετούν για 19 μήνες στην Πολιτική Άμυνα. Η άλλη σημαντική πρόνοια του νομοσχεδίου, είναι η κατάργηση των αναστολών. Δηλαδή, στις περιπτώσεις των στρατεύσιμων οι οποίοι επικαλούνται ψυχολογικά προβλήματα για να αποφύγουν τη στράτευση δεν θα χορηγείται αναστολή, αλλά θα έχουν υποχρέωση να υπηρετήσουν στην Πολιτική Άμυνα. Αναστολές, θα παραχωρούνται μόνο σε σοβαρές περιπτώσεις όπου οι στρατεύσιμοι αντιμετωπίζουν σοβαρές σωματικές και ψυχολογικές παθήσεις.
Στο υπουργείο Άμυνας και στο ΓΕΕΦ, εκτιμούν ότι το μέτρο με την υπηρεσία στην Πολιτική Άμυνα θα αποτελέσει σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα και περισσότεροι νεοσύλλεκτοι θα επιλέγουν να υπηρετήσουν στην Εθνική Φρουρά. Με την υπηρεσία 19 μηνών στην Πολιτική Άμυνα, ουσιαστικά θα χάνουν χρόνο από τις σπουδές καθώς θα ολοκληρώνουν την υπηρεσία τους Φεβρουάριο, σε αντίθεση με τους συνομήλικους τους που θα απολύονται Σεπτέμβριο από την Εθνική Φρουρά.
Μέχρι τα 60 στην Πολιτική Άμυνα
Όπως ενημέρωσε ο Αναπληρωτής Διοικητής της Πολιτικής Άμυνας Λουκάς Χατζημιχαήλ τη Βουλή, η Πολιτική Άμυνα θα έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει μέχρι και 60 στρατεύσιμους που θα κριθούν ικανοί για υπηρεσία εναλλακτικής στρατιωτικής θητείας, (ΕΣΘ). Στη Λευκωσία μπορούν να αξιοποιηθούν μέχρι 36 στρατιώτες και στις επαρχίες, Λεμεσού, Λάρνακας, Πάφου και Αμμοχώστου, από έξι στρατιώτες. Όλοι οι οπλίτες της ΕΣΘ οι οποίοι θα διατίθενται στην Πολιτική Άμυνα, θα φέρουν στολή της Πολιτικής Άμυνας και θα τους απονέμεται βαθμός ως ακολούθως. Από ένα μέχρι 6 μήνες υπηρεσίας Ομαδάρχης, από 7-12 μήνες βοηθός διμοιρίτης και από 13-18 μήνες διμοιρίτης. Όσοι απολυθούν από τις τάξεις της Εθνικής Φρουράς, θα έχουν το δικαίωμα να εγγραφούν ως εθελοντές στην Πολιτική Άμυνα.
Όσον αφορά στο ωράριο που οφείλουν να τηρούν στην Πολιτική Άμυνα, οι οπλίτες ΕΣΘ οι οποίοι παραμένουν και υπηρετούν σήμερα στην Εθνική Φρουρά, υλοποιούν ωράριο εργασίας συνολικού χρόνου 71 και μισής ώρας (από 1/5-30/9) και 63 και μισής ώρας (από 1/10-30/4) κάθε βδομάδα. Η Πολιτική Άμυνα, θα προσαρμόσει το ωράριο εργασίας των οπλιτών ΕΣΘ, σύμφωνα με το χρόνο που θα καθορίσει και η Εθνική Φρουρά για όσους οπλίτες ΕΣΘ, παραμείνουν στις τάξεις της. «Προκειμένου να γίνεται ορθολογιστικός έλεγχος των οπλιτών ΕΣΘ, αυτοί θα προσέρχονται για εργασία καθημερινά (από Δευτέρα μέχρι και Παρασκευή) στις 07:00 και θα αποχωρούν στις 15:00. Σύνολο 40 ώρες εργασίας κάθε βδομάδα. Οι υπόλοιπες ώρες που θα υπολείπονται, (23 ή 31ώρες ανάλογα με την περίοδο ή με οποιοδήποτε άλλο ωράριο εφαρμόσει τελικά η Εθνική Φρουρά), θα καλύπτονται με τη συμμετοχή τους σε εκπαιδεύσεις/ ασκήσεις, καθώς επίσης και με στελέχωση σταθμών Πολιτικής Άμυνας κατά τις απογευματινές ώρες» ανέφερε ο κ. Χατζημιχαήλ.