Η τελετή λήξης του Έτους «Εφεδρείας και Εθνοφυλακής», όπως έχει ανακηρυχτεί το 2018 από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς, πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Τελετών του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Ιεράς Μονής Κύκκου στις 26 Νοεμβρίου 2018.

Κατά τη διάρκεια της τελετής πραγματοποιήθηκε ο απολογισμός του έργου που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του ανωτέρω θεματικού έτους, η ανακήρυξη του οποίου αποσκοπούσε στη βελτίωση και αναβάθμιση των δύο θεσμών και στην ανάδειξη της πολύτιμης και αξιόλογης προσφοράς των εφέδρων και εθνοφυλάκων στην διατήρηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας της Εθνικής Φρουράς.

Στο πλαίσιο της τελετής διεξήχθηκαν βραβεύσεις εθελοντών και απολυομένων εθνοφυλάκων, ενώ έλαβε χώρα και επίδοση διακριτικών στους προαχθέντες εθνοφύλακες ιατρούς.

Ιδιαίτερη στιγμή αποτέλεσε η ανάγνωση ομιλιών από τους εθνοφύλακες (έναν εθελοντή και έναν απολυόμενο), κατά τη διάρκεια των οποίων αμφότεροι οι εθνοφύλακες επιβεβαίωσαν την προσήλωση του συνόλου των εθνοφυλάκων στην Πατρίδα και την δια βίου διαθεσιμότητά τους αν και εφόσον η τελευταία τους χρειαστεί.

Την τελετή παρακολούθησαν, ο Υπουργός Άμυνας, κ. Σάββας Αγγελίδης, η Ηγεσία του ΓΕΕΦ, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Εθνοφυλακής του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Ταξίαρχος Κίμων Κωστής, συνοδευόμενος από Διοικητές Ταγμάτων Εθνοφυλακής του ΓΕΣ και αριθμό εθνοφυλάκων, Διοικητές Σχηματισμών της Εθνικής Φρουράς συνοδευόμενοι από αριθμό εφέδρων και εθνοφυλάκων καθώς και αντιπροσωπείες στελεχών.

Στον χαιρετισμό του ο κ Αγγελίδης υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της θέσης που ενέχουν οι θεσμοί της Εφεδρείας και της Εθνοφυλακής για την Εθνική Φρουρά και την άμυνα της Κύπρου. Αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες αναβάθμισης των δύο θεσμών με την υιοθέτηση του νέου συστήματος πρόσκλησης στη βάση της αξιοποίησης του χρόνου των παρουσιάσεων καθώς και τις πρωτοβουλίες της εθελοντικής παρουσίασης και του εθελοντή εφέδρου. Κλείνοντας και κηρύσσοντας την λήξη του θεματικού έτους, ευχαρίστησε τους συνδέσμους των εφέδρων και εθνοφυλάκων και τους οργανωμένους εφέδρους για τη συμβολή τους στην επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας της Εθνικής Φρουράς, μέσα από τη μεταλαμπάδευση γνώσεων και εμπειριών στους νεότερους εφέδρους και εθνοφύλακες και την έμπνευση που εμφυσούν στους τελευταίους,  αποτελώντας παράδειγμα φιλοπατρίας και ανιδιοτελούς προσφοράς προς την Πατρίδα.

Ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ, Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, στο χαιρετισμό του υπογράμμισε τη σπουδαιότητα των θεσμών της Εφεδρείας και της Εθνοφυλακής για την ΕΦ. Επεσήμανε ότι η ΕΦ, αναγνωρίζοντας αυτή τη σπουδαιότητα, ανακήρυξε το 2018 ως «Έτος Εφεδρείας και Εθνοφυλακής» προκειμένου αφενός να αναδείξει την πολύτιμη προσφορά τους και αφετέρου να διερευνήσει τους τρόπους που θα οδηγήσουν στη βέλτιστη αξιοποίησή τους, μέσα από την περαιτέρω ενεργή συμμετοχή. Ευχαρίστησε τα Γενικά Επιτελεία Εθνικής Άμυνας και Στρατού της Ελλάδας για την συνεργασία που διατηρούν επί του θέματος των δύο θεσμών και ενθάρρυνε την περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των Διευθύνσεων Εφεδρείας και Εθνοφυλακής του ΓΕΕΦ και του ΓΕΣ.

Πηγή : ΓΕΕΦ