Καθήκοντα Αρχηγού ανέλαβε ο Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης διαδεχόμενος τον Αντιστράτηγο Ηλία Λεοντάρη
Ο Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης πριν αναλάβει την Αρχηγεία της Εθνικής Φρουράς ήταν Επίτιμος Διοικητής την 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/ΕU OHQ, διατελώντας επί δύο έτη Διοικητής της
Ο Αντιστράτηγος Ζερβάκης γεννήθηκε το 1961 στο Mοχό Ηρακλείου Κρήτης. Αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, το 1983, ως Ανθυπολοχαγός Πυροβολικού.
Παρακολούθησε επιτυχώς όλα τα προβλεπόμενα σχολεία για το βαθμό και τη θέση του καθώς και όλα τα σχολεία του Πυροβολικού, ενώ ολοκλήρωσε μεταξύ άλλων και το Σχολείο Βασικής Εκπαίδευση Αλεξιπτωτιστού. Απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Πολέμου και της Σχολής Εθνικής Άμυνας είναι επίσης απόφοιτος του Βασικού Τμήματος της Σχολής Πυροβολικού και της Σχολής Διοίκησης και Επιτελών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.
Απόφοιτος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου, κατέχει τίτλο μεταπτυχιακών σπουδών (MASTER OF ARTS) του Πανεπιστημίου HULL του Ηνωμένου Βασιλείου στις Στρατηγικές Σπουδές, διατελώντας από το 1997 έως το 2014 μέλος του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Σπουδών του Ηνωμένου Βασιλείου (International Institute of Strategic Studies). Πλέον αυτών ολοκλήρωσε επιτυχώς το μακροχρόνιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Ανάλυσης και Προγραμματισμού Η/Υ του ΕΛΚΕΠΑ.
Υπηρέτησε σε διάφορες Μονάδες Πυροβολικού από όλες τις θέσεις κυρίως ωστόσο ως Αξιωματικός Επιχειρήσεων, ως Εκπαιδευτής και Επιτελής στο Γραφείο Μελετών της Σχολής Πυροβολικού, όπου συνέγραψε αριθμό κανονισμών του Πυροβολικού καθώς και την Ιστορία του Ελληνικού Πυροβολικού.
Κατά το χρόνο της υπηρέτησής του στην αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στο ΚΟΥΒΕΙΤ–ΙΡΑΚ (UNIKOM) ως Στρατιωτικός Παρατηρητής, το 1993-94, επελέγη για ένα έτος για τη θέση του Επιτελούς Προσωπικού στο Στρατηγείο της. Υπηρέτησε από το 2002 έως το 2005, ως επιτελής στην Στρατιωτική Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου ήταν τοποθετημένος κατά τη διάρκεια της, επί ένα έτος, Ελληνικής Προεδρίας σε θέματα Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (2012-13). Την περίοδο αυτή χειρίσθηκε θέματα, πλέον των άλλων, σχετικά με την Κοινή Ευρωπαϊκή Εκπαίδευση, την Ταχεία Αντίδραση (Σχηματισμοί Μάχης) και την Ανάπτυξη Στρατιωτικών Δυνατοτήτων ΕΕ.
Ανέλαβε τη συγκρότηση, διοίκηση και επίτευξη της Επιχειρησιακής Ετοιμότητας της 194 Μοίρας Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων (MLRS) καθώς και τη διοίκηση της 156 Αυτοκινούμενης Μοίρας Μέσου Πυροβολικού PzH-2000.
Διετέλεσε, για τη διετία 2007-2009, Διευθυντής του Επιτελικού Γραφείου του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Στρατού και επί διετία (2010-2012) Διευθυντής της Διεύθυνσης Αμυντικής Πολιτικής (ΔΑΠ/Δ4) του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.
Ως Ταξίαρχος Διοικητής, επί 19 μήνες (2012-2014), της 96 Ανωτέρας Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής «ΧΙΟΣ», πλέον των επιχειρησιακών θεμάτων, συνεργάσθηκε με τις αρμόδιες Αρχές στις πυρκαγιές του 2012 και με τις αντίστοιχες Λιμενικές Αρχές στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών.
Ως Υποστράτηγος, επελέγη για τη θέση του Επιτελάρχη της Εθνικής Φρουράς της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπου υπηρέτησε τη διετία 2014-16, συμμετέχοντας στο σύνολο των δραστηριοτήτων της.
Στη συνέχεια τοποθετήθηκε ως Διευθυντής της Διευθύνσεως Πυροβολικού ΓΕΣ, για ένα περίπου έτος.
Μετά την προαγωγή του σε Αντιστράτηγο, με απόφαση του ΚΥΣΕΑ, τοποθετήθηκε τον Ιανουάριο 2017 ως Διοικητής 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ και του Ελληνικού Επιχειρησιακού Στρατηγείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU OHQ), την οποία διοίκησε επί διετία. Το 2018 ορίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως Επιχειρησιακός Διοικητής του Επιχειρησιακού Στρατηγείου της για την Άσκηση EU Hybrid Exercise Multilayer 18 (Parallel and Coordinated Exercise).
Του έχουν απονεμηθεί όλα τα προβλεπόμενα για το βαθμό και καθήκοντά του, παράσημα, μετάλλια και διαμνημονεύσεις, μεταξύ των οποίων ο Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος της Τιμής, ο Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικα και το Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Α’ Τάξεως, η διαμνημόνευση συμμετοχής σε Ειρηνευτική Αποστολή, το μετάλλιο των Ηνωμένων Εθνών, η διαμνημόνευση Υπηρέτησης στην Εθνική Φρουρά της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και το Ασημένιο Μετάλλιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Γαλλίας και το Μετάλλιο του Τάγματος της Αξίας του Γαλλικού Έθνους.
Πηγή: ΚΥΠΕ